Însoțit de o numeroasă delegație, în prima vizită din ultimii cinci ani, regele Iordaniei n-a zăbovit mai mult de o oră și jumătate, punând la socoteală și complicatele îmbrățișări de bun venit și bun rămas.
Custode al Esplanadei Moscheilor, Abdullah al II-lea nu s-a oprit și la Ierusalim cu prilejul deplasării în Cisiordania, fapt rarissim.
Vizita, așa cum arată searbedele comunicate oficiale, a fost menită să consolideze relațiile bilaterale și să ofere o perspectivă optimistă problemei palestiniene. În ce privește acest din urmă aspect, tot ce a putut produce ieri regele Iordaniei a fost susținerea entuziastă a soluției americane (care n-a fost încă formulată).
Întâlnirea dintre Abdullah al II-lea și Muhammad Abbas vine după criza de la Esplanada Moscheilor și după incidentul din fața ambasadei israeliene din Amman. Însă tocmai pentru aprofundarea acestor două chestiuni nu s-a găsit timp suficient.
Regele Iordaniei este, ca și ceilalți liderii din regiune, îngrijorat de sănătatea lui Abbas (82 de ani), care atunci când a izbucnit conflictul de la moscheea Al-Aqsa a fost nevoit să-și întrerupă vizita în China, iar apoi să se interneze în spital pentru ceea ce staff-ul său a numit „un control de rutină”, însă toată lumea știe că există serioase motive de îngrijorare asupra stării sale de sănătate. Poate că regele i-a propus să-l transporte la Amman cu elicopterul cu care venise, fiindcă – înghețând relațiile cu Ierusalimul – șubredul președinte nu mai are libertate de mișcare.
Cea mai prețioasă informație cu care Abdullah al II-lea se întoarce acasă e starea de sănătate a liderului palestinian. Dispariția sa ar complica până la paroxism situația din Orientul Mijlociu.